Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bu konuda daha detaylı yazdığımız Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

İmar barışı ile ruhsatsız olan yapınızın kayıt altına alınması işlemi iki aşamalıdır. Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra ikinci aşama olan tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir.

Yapı Kayıt Belgenizi aldıktan sonra tapuya müracaat etmeden önce bazı evraklar hazırlatmanız gerekiyor. Hazırlatmanız gereken evrakların neler olduğu yapının özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Örneğin parseliniz için yaptığınız tek bağımsız bölümlü bir yapı için sadece Harita Mühendisi ile işlem yapmanız yeterli iken birden çok bağımsız bölüm olan yapılarda harita mühendisine ilave olarak bir mimar tarafından da kat irtifak projesi hazırlanması gerekecektir.

Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra öncelikle bir harita mühendisi ile görüşerek hazırlatmanız gereken evraklar hakkında kesin bilgiye ulaşabilirsiniz. Kesin olan şu ki; yapı kayıt belgesi aldığınız yapının tapuya tescil olması için bir harita mühendisine mutlaka zemin tespit tutanağı hazırlatmanız gerektiğidir.

Zemin Tespit Tutanağı

3194 sayılı kanunun geçici 16. maddesi uyarında imar barışından faydalanarak Yapı Kayıt Belgesi alan yapı sahipleri yapılarını tapuya tescil etmek istediklerinde bir Harita Mühendisi tarafından zemin tespit tutanağı hazırlatmaları gerekmektedir.

Zemin Tespit Tutanağı Nedir?
Zemin tespit tutanağı yapının yerinde ölçümü yapılarak hazırlanan teknik bir evraktır. Yapının içinde bulunduğu parsel bilgilerini, yapının metrekaresini ve oluşan yeni cinsi gibi bilgileri içerir.

Zemin Tespit Tutanağı Ücretleri Ne Kadardır?
Harita Mühendisi tarafından hazırlanacak olan Zemin Tespit Tutanağı ücretleri HKMO tarafından belirlenmektedir.
Oturum alanı 100 m2'ye kadar olan yapılar için ücret 500 TL'dir. Sonrası her metre kare için bu fiyat artmaktadır.

Zemin Tespit Tutanağı Fiyat Hesabı

Eloğlu Harita Emlak Tic. Ltd. Şti olarak ofisimizi ziyaret eden misafirlerimizin Yapı Kayıt Belgelerini inceleyerek Yapı Kayıt Belgesi sonrası yapacağı işlemler için ücretsiz bilgilendirme yapıyoruz.

Harita Mühendisi tarafından istenen belgeler nelerdir?
* Yapı Kayıt Belgesi
* Tapu Fotokopisi
* Kimlik Fotokopisi

Bu evraklarla harita mühendisine müracaat ettiğinizde gerekli incelemeleri yaparak tapuya tescil işlemi için herhangi bir sorun olmadığını tespit ederse Zemin Tespit Tutanağı Ek-1 dosyasını hazırlayarak kadastro işlemlerini başlatacaktır. Tescil için sorun tespit ederse Zemin Tespit Tutanağı Ek-2 dosyasını hazırlayarak sizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yönlendirecektir.

Kadastro Dosyasında Bulunması gerekenlerdir?
* Yapı Kayıt Belgesi
* Tapu Fotokopisi
* Kimlik Fotokopisi
* Belediyeden alınacak olan kamusal alana terki olmadığına dair yazı veya Harita Mühendisinin inceleme notu
* Zemin Tespit Tutanağı
* Harita Mühendisi ile yapılacak olan Tip-4 sözleşme
* Damga Vergisi Makbuzu
* Tip-4 sözleşme için ibraz edilen faturanın aslı

Kadastro dosyası hazırlanıp Zemin tespit tutanağına vadandaşın imzası alındıktan sonra kadastroya müracaat edilmektedir.

Kadastroda yapılan teknik kontroller sonrası Zemin tespit tutanağı onaylanarak bir üst yazı ile birlikte dosya tapuya müracaat etmek üzere ilgilisine teslim edilecektir.

Önemli Not:Yapı Kayıt Belgesi almak için ödediğiniz ücretin aynısı kadar bir ücreti tapuya müracaat edildiğinde size verilecek başvuru numarası ile bir kez daha yatıracaksınız. Örneğin yapı kayıt belgesi almak için 5000 TL yatırmışsanız bu paranın aynısını yani 5000 TL tutarındaki miktarı tapuya tescil ettirmek için bir kez daha yatıracaksınız.

Yapı Kayıt Belgesinizi Henüz Almadınız Mı?

Henüz Yapı Kayıt Belgesi almadıysanız Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır? sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Şunlarda İlginizi Çekebilir


Dökümanlar

YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

İMAR BARIŞI NEDİR?

E DEVLET KULLANIM KLAVUZU

Harita Mühendislerimiz

  • Harita Mühendisi Hamdi Eloğlu

    Hamdi ELOĞLU

    Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Osman ÇAMDAL

    Selçuk Üniversitesi

Bize Yazın

Gönder