Bu yazıda yapısız iken yapılı hale gelen, Yapı Kullanma İzin belgesi ilgili belediyesi tarafından verilmiş taşınmazların cins değişikliği işlemi anlatılmaktadır. İmar barışı kapsamında cins değişikliği yaptırmak için Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Arsa vasfında yapısız iken belediye ruhsat aşamaları tamamlanıp Yapı Kullanma İzin Belgesi aldığınız taşınmazı tapuya işletmek istediğinizde bir takım işlemler yaptırmanız gerekmektedir.
Cins Değişikliği İçin İstenen Belgeler
- Cins değişikliği istenen taşınmazın tapusu,
- Bu taşınmazın sahibinin ya da bu kişinin temsil etme yetkisi vermiş olduğu kişinin fotoğraflı kimlik belgesi (Yetki vermiş ise düzenleme şeklinde vekaletname),
- Yapıya ait Yapı Kullanma İzin Belgesi
- Yapı kullanma izin belgesinin bulunmaması durumunda ilgili Belediye ya da Valilik tarafından alınan ve işlemin yapılmasına bir sakınca bulunmadığını gösteren resmi yazı,
- Taşınmaz sahibinin ya da hissedarlarının vesikalık resmi (1 Adet)
- Harita Mühendisi tarafından hazırlanmış ilgili belediyesi tarafından onaylanmış kat irtifaklı yapılar için Röperli Kroki, kat irtifakı bulunmayan yapılar için Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planı
Cins değişikliği işlemi Tapu Kadastro Genle Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2010/4 sayılı "Talebe Bağlı Olarak Yapılan Değişiklik İşlemleri Hakkında Genelge" 'nin 24. maddesi doğrultusunda yapılmaktadır. Ekler bölümünde Ek-1 olarak indirilebilir.
Röperli Kroki Hazırlanması
Kat irtifakı bulunan yapılar için tapuda cins değişikliği yaptırmak istediğinizde bir harita mühendisi tarafından röperli kroki hazırlanması gerekmektedir.
Röperli Kroki; Yapının yerindeki ölçümü yapılarak ve yapı etrafındaki sabit noktalardan röperlenerek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün belirlediği formatta hazırlanmaktadır.
Harita Mühendisi tarafından röperli kroki hazırlandıktan sonra ilgili belediyesi tarafından onaylatılarak 3 nüsha halinde ve kadastronun istediği yukarıda belirtilen diğer belgelerle birlikte kadastroya müracaat edilir. Röperli Kroki örneğini Ek-2 de görebilirsiniz.
Vaziyet ve Bağımsız Bölüm Planı
Kat irtifakı kurulmamış yapılar için tapuda cins değişikliği yaptırmak istediğinizde bir harita mühendisi tarafından Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planı hazırlanması gerekmektedir.
Vaziyet Planı; Yapının yerindeki ölçümü yapılarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen formatta hazırlanır. Ek-3
Bağımsız Bölüm Planı; Onaylı mimari projesindeki değerler kullanılarak yine harita mühendisi tarafından hazırlanır. Varsa bodrum kat, zemin kat ve normal kat planları ayrı ayrı hazırlanarak katlardaki mevcut kullanım alanları belirlenir. Ek-4
Hazırlanan Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm planı ilgili belediyesinden onaylatıldıktan sonra 3 nüsha halinde kadastronun istediği belgelerle birleştirilerek Kadastro Müdürlüğüne müracaat edilir.
Cins Değişikliği Beyannamesi
Kadastro Müdürlüğünde yapılan evrak ve teknik kontrol sonrası sorun çıkmaması durumunda yapının eski cinsinden yeni cinsine dönüşümünü belirten beyanname hazırlanarak bir üst yazı ile tapuya yönlendirilir. Cins Değişikliği Beyannamesi Ek-5 de görülebilir.
Beyannameye göre tapuda yapılacak işlemler sonrası kat irtifaklı yerler için her bağımsız bölüme ayrı ayrı, kat irtifaksız yerler için ana taşınmazı belirten tek bir tapu çıkarak mesken işlemleri tamamlanmış olacaktır.
Dosya Ekleri
Ek-12010-4 Sayıl...
927 indirme İNDİR Ek-2Röperli Krok...
767 indirme İNDİR Ek-3Vaziyet Plan...
744 indirme İNDİR Ek-4Bağımsız Böl...
710 indirme İNDİR Ek-5Dins Değişik...
1348 indirme İNDİR Beğen
Bu paylaşımı 0 kişi beğendi
0 Sor26 Vaziyet Planı Bağımsız Bölüm Planı Röperli Kroki Cins Değşikliği