HKMO Logo

Eloğlu Harita Blog

Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler?

30 Eylül 2018

Talas Harman Mah. 287 m2 kagir ev olarak tapu da geçen ama içinde herhangi bir yapı izni olmayan cephesi 50 cm dar olduğu için parsele çeviremediğimiz araziye 2017 yılının 4 ncü ayında 80 m2 ticari kullanım amaçlı yaptığım yerin yapı kayıt belgesini aldım.


Tapuda cins değişikliği olacak. Fakat 287 m arsanın yarısından Belediye 50 yıl önce yol geçirdi. Tapu değişikliği için terk yapılması gerekiyor ama ben bunu bedavaya belediyeye bırakmam.


Tapu değişikliliği yapmasak olur mu? Bunun süresi var mı? yada terk verince belediyeden paramızı alıyor muyuz. Yapı terk edilmesi gereken yere basmıyor.


Bir sorum daha olacak 77 m gelen yere 80 m yazsak sıkıntı oluyor mu ne olur ne olmaz diye yazdırdık o kadar daha büyütmemiz gerekir mi?

Beğen
Bu paylaşımı 3 kişi beğendi
 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 01 Ekim 2018

    Son sorunuzdan başlayacak olursak Cins değişikliği işlemini için bir harita mühendisi Zemin Tespit Tutanağı hazırlamaktadır. Hazırlanan Zemin Tespit Tutanağında hesaplanan inşaat alanı başvuru esnasında belirttiğiniz ve Yapı Kayıt Belgenizde yazan inşaat alanından küçük olmalıdır. Aksi durumda ilave ücret ödeyerek yapı kayıt belgenizi güncellemeniz gerekecekti. Haliyle fazla alan yazarak bu riski ortadan kaldırmış oldunuz. 77 m2 yerine 80 m2 yazarak her hangi bir soruna neden olmaz bu m2 ye büyütmeniz gerekmez.


    Bildiğiniz gibi 31.10.2018 tarihine kadar imar barışı başvuruları yapılabiliyor, 30.12.2018 tarihine kadarda ücretlerin ödenmesi gerekiyor. Bundan sonrası için yapıyı tapuya tescil ettirerek cins değişikliğini gerçekleştirmek için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Şartlar ne zaman müsait olursa o zaman cins değişikliği işlemini yaptırabilirsiniz. Dolayısı ile bahsettiğiniz nedenlerden dolayı cins değişikliğini bir süre yaptırmaya bilirsiniz.


    Cins değişikliği işlemini yaptıra bilmeniz için sizin de bahsettiğiniz gibi parselinizin imar planında yola denk gelen kısmının terk edilmesi gerekmektedir. Koşullara göre bu terk işlemini yaptırma şekli değişiklik gösterebilir.


    İmar kanununun 15. 16. ve 17. maddelerine göre ifraz işlemi yaptırırsanız parselinizin imar planında yola denk gelen yerini kendi rızanız ile terk etmiş olacağınızdan dolayı belediyeden herhangi bir ücret talep edemezsiniz.


    Belediye o bölgede İmar Kanununun 18. maddesine göre bir uygulama yaparsa bu durumda tapu alanının %40'a kadar olan kısmını kesinti yaparak geri kalan kısmını sizin adınıza bir parsel veya hisse olarak verir. Bu durumda da belediyenin yapmış olduğu kesinti miktarının parasını talep edemezsiniz. 


    İmar planında bulunan yol mevcutta da var ise bu durumda belediyeye el atma davası açarak yola denk gelen kısmı belediyeye terk ederek terk ettiğiniz kadar kısmında parasını alabilirsiniz. Fiili ya da plan üzerinde el atma davaları hakkında bir avukatla görüşmenizde fayda var.

    Ek-1

    İmar Kanunu
    25 indirme İNDİR
    Beğen
    Bu yorumu 4 kişi beğendi
    4

Bu Konuda Soru Sor
 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.

 

ELOĞLU HARİTA EMLAK

Cumhuriyet Mah. Cumhuriyet İşh. 26/E Melikgazi Kayseri

Telefon: 0(352) 222 35 64

Hizmetlerimiz

  • İfraz Tevhid Parselasyon
  • Yapı Aplikasyon Projesi
  • Zemin Tespit Tutanağı
Eloğlu Harita tarafından geliştirilmektedir. Copyright © 2005-2024