HKMO Logo

Eloğlu Harita Blog

Tapuda cins değişikliği yaptırmak için izlenecek yol

27 Eylül 2018

Bu yazıda yapısız iken yapılı hale gelen, Yapı Kullanma İzin belgesi ilgili belediyesi tarafından verilmiş taşınmazların cins değişikliği işlemi anlatılmaktadır. İmar barışı kapsamında cins değişikliği yaptırmak için Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Arsa vasfında yapısız iken belediye ruhsat aşamaları tamamlanıp Yapı Kullanma İzin Belgesi aldığınız taşınmazı tapuya işletmek istediğinizde bir takım işlemler yaptırmanız gerekmektedir.


Cins Değişikliği İçin İstenen Belgeler

  • Cins değişikliği istenen taşınmazın tapusu,
  • Bu taşınmazın sahibinin ya da bu kişinin temsil etme yetkisi vermiş olduğu kişinin fotoğraflı kimlik belgesi (Yetki vermiş ise düzenleme şeklinde vekaletname),
  • Yapıya ait Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Yapı kullanma izin belgesinin bulunmaması durumunda ilgili Belediye ya da Valilik tarafından alınan ve işlemin yapılmasına bir sakınca bulunmadığını gösteren resmi yazı,
  • Taşınmaz sahibinin ya da hissedarlarının vesikalık resmi (1 Adet)
  • Harita Mühendisi tarafından hazırlanmış ilgili belediyesi tarafından onaylanmış kat irtifaklı yapılar için Röperli Kroki, kat irtifakı bulunmayan yapılar için Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planı

Cins değişikliği işlemi Tapu Kadastro Genle Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2010/4 sayılı "Talebe Bağlı Olarak Yapılan Değişiklik İşlemleri Hakkında Genelge"  'nin 24. maddesi doğrultusunda yapılmaktadır. Ekler bölümünde Ek-1 olarak indirilebilir.

 

Röperli Kroki Hazırlanması

Kat irtifakı bulunan yapılar için tapuda cins değişikliği yaptırmak istediğinizde bir harita mühendisi tarafından röperli kroki hazırlanması gerekmektedir.


Röperli Kroki; Yapının yerindeki ölçümü yapılarak ve yapı etrafındaki sabit noktalardan röperlenerek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün belirlediği formatta hazırlanmaktadır.


Harita Mühendisi tarafından röperli kroki hazırlandıktan sonra ilgili belediyesi tarafından onaylatılarak 3 nüsha halinde ve kadastronun istediği yukarıda belirtilen diğer belgelerle birlikte kadastroya müracaat edilir. Röperli Kroki örneğini Ek-2 de görebilirsiniz.


Vaziyet ve Bağımsız Bölüm Planı

Kat irtifakı kurulmamış yapılar için tapuda cins değişikliği yaptırmak istediğinizde bir harita mühendisi tarafından Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planı hazırlanması gerekmektedir.


Vaziyet Planı; Yapının yerindeki ölçümü yapılarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen formatta hazırlanır. Ek-3


Bağımsız Bölüm Planı; Onaylı mimari projesindeki değerler kullanılarak yine harita mühendisi tarafından hazırlanır. Varsa bodrum kat, zemin kat ve normal kat planları ayrı ayrı hazırlanarak katlardaki mevcut kullanım alanları belirlenir. Ek-4


Hazırlanan Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm planı ilgili belediyesinden onaylatıldıktan sonra 3 nüsha halinde kadastronun istediği belgelerle birleştirilerek Kadastro Müdürlüğüne müracaat edilir.


Cins Değişikliği Beyannamesi

Kadastro Müdürlüğünde yapılan evrak ve teknik kontrol sonrası sorun çıkmaması durumunda yapının eski cinsinden yeni cinsine dönüşümünü belirten beyanname hazırlanarak bir üst yazı ile tapuya yönlendirilir. Cins Değişikliği Beyannamesi Ek-5 de görülebilir.


Beyannameye göre tapuda yapılacak işlemler sonrası kat irtifaklı yerler için her bağımsız bölüme ayrı ayrı, kat irtifaksız yerler için ana taşınmazı belirten tek bir tapu çıkarak mesken işlemleri tamamlanmış olacaktır.


    Dosya Ekleri

    Ek-1
    2010-4 Sayılı Talebe Bağlı Değişiklikler Hakkında
    2010-4 Sayıl...
    866 indirme İNDİR
    Ek-2
    Röperli Kroki Örneği
    Röperli Krok...
    724 indirme İNDİR
    Ek-3
    Vaziyet Planı Örneği
    Vaziyet Plan...
    699 indirme İNDİR
    Ek-4
    Bağımsız Bölüm Planı Örneği
    Bağımsız Böl...
    670 indirme İNDİR
    Ek-5
    Dins Değişikliği Beyannemasi Örneği
    Dins Değişik...
    1268 indirme İNDİR
    Beğen
    Bu paylaşımı 0 kişi beğendi
     
    Vaziyet Planı Bağımsız Bölüm Planı Röperli Kroki Cins Değşikliği

    17 Aralık 2021

    Imar barışından yarar kandık halkbank a tutarı yatırdık.ama hala ek1 kömürlük görünüyor. Ne yapmamız gerekiyor.komurlugu ev olarak tapu çıkartmak icin

     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 18 Aralık 2021

      Bulunduğunuz yerde bir harita mühendisi ile görüşerek tapuda cins değişikliği için dosya hazırlatmanız gerekiyor.

      Beğen
      0
    01 Kasım 2021

    tapu cins değişikliği ile ilgili işlemleri yaptırdık. tapudan bize evrakların Ankara da çevre ve şehircilik bakanlığında olduğu söylendi. bir süre sonra mesaj ile harç bedeli yatırmamız ile alakalı mesaj geleceğini söylediler. Böyle bir mesaj almadık çevre ve şehircilik bakanlığı yetkileri ile görüştüğümüzde tapunun bir referans numarası oluşturması gerektiğini söylediler. Fakat tapu bu konuda bilgi sahibi olmadığını söyledi. bu aşamada tıkandık bu referans numarasını nasıl temin edebiliriz. ve harç bedeli mesajı nasıl gelecek bize

     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 01 Kasım 2021

      Merhabalar

      Geçen ay itibarı ile yapı kullanma izin belgesi bulunan binaların  cins değişikliği işlemleri resen yapılmaktadır.  Bu tür işlemler için harç ödemesi yoktur ve dosya tapuya intikal ettikten sonra cins değişikliği işlemi otomatik olarak gerçekleşecektir.


      İmar barışı ile cins değişikliği yaptırmak istiyorsanız imar barışına müracaat aşamasında ödediğiniz tutar kadar bir tutarın ödenmesi gerekmektedir. Bu ödemenin yapılabilmesi için de tapu müdürlüğü tarafından ödeme için referans numarası belirlenmesi ve buna istinaden ilgili bankalara bu ödemeyi yapmanız gerekmektedir. Tapu müdürlüğünün bu konuda bilgi sahibi olmaması zor bir ihtimal. Anlattıklarınızda eksik ya da farklı bir işlem olması mümkün müdür? 


      Beğen
      0
    • nezahat 01 Kasım 2021 

      @Eloğlu Harita yorumuna yanıt olarak

      İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. Tapu müdürü ile bir görüşme gerçekleştirdik konu ile alakalı araştırma yapıp geri dönüş yapacaklarını söylediler. ilk fırsatta yazınızı çıktı alıp tekrar tapuya gitmem gerekecek sanırım.

      Beğen
      0
    12 Ekim 2021

    İmar barışından faydalanarak 2 ayrı parseldeki yapılar tescil ettirilmiş. Sonra 2 parsel tevhit edilmiş ve tapu arsa olarak görünüyor. Bu arsanın satışı halinde kat mülkiyeti tesis edilmemiş ancak yapı tescil edilmiş olan bina ve müştemilatı yeni sahibine intikal eder mi? 

     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 30 Ekim 2021

      Merhabalar

      İmar barışında alınan yapı kayıt belgeleri şahıslara değil yapılara verilmektedir. Haliyle arsanın el değiştirmesi halinde yeni maliki bu hakkı devam ettirecektir.

      Beğen
      0
    20 Nisan 2021

    Iyi günler, 

    15 Yıl önce 300 m2 arsa üzerine

    90 m2 dubleks mustakil ev yaptırdım. 

    İskan belgesi var ancak tapuda cins tashihi yaptirmamiştim.

    İzlenmesi gereken yol ve bunun maliyeti hakkında yardımlarınızı rica ederim. 

    Saygılarımla, 



     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 05 Mayıs 2021

      Merhabalar

      İskan belgesi dediğiniz belediyenin vermiş olduğu yapı kullanma izin belgesi ise bir harita mühendisi ile görüşerek gerekli işlemleri yaptırabilirsiniz. İskan belgesi dediğiniz inşaat ruhsatı ise öncelikle belediye kısmındaki eksikliklerin giderilip yapı kullanma izin belgenizi almanız gerekmektedir. Bu durumda belediye ile görüşmeniz gerekmektedir.

      Beğen
      0
    29 Ocak 2021

    Yeni bir daire aldım ama tapuda büro olarak kayıtlı meskene çevirmek için ne yapmam lazım teşekkürler

    Beğen
    Bu paylaşımı 1 kişi beğendi
     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 01 Şubat 2021

      İlgili belediyesi ile görüşerek projesinde tadilat yaptırmanız gerekmektedir.

      Beğen
      0
    • ali 13 Şubat 2021 
      mevcut parselimiz arsa geçiyor belediyede özel kullanım diye geçiyor depolar var 10 tane kirada yenisini yapmak istiyoruz beldiyede ticari depolama alanı diye geçmiyor dilekçe verdik kabul edilmedi daha öncesinde depo sahasıydı şimdi özel alan olmuş encümene cıkarmıyorlar ne yapmak lazım 
      Beğen
      0
    • Aziz 23 Mart 2021 
      Benim dairede tapuda büro gözüküyor belediyeye gittim ticari alan gözüküyor olmaz dediler.. imar barışında yapabilirmiyiz dedik onada bilmiyoruz dediler yardımcı olursaniz  seviniriz tşk slm
      Beğen
      0
    • Eloğlu Harita 05 Mayıs 2021

      @Aziz yorumuna yanıt olarak

      İmar barışı ile bu tür sorunları giderip gerekli düzeltmeleri yapabilirdiniz ancak maalesef bunun zamanı geçti

      Beğen
      0
    Bu Konuda Soru Sor
     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.

     

    ELOĞLU HARİTA EMLAK

    Cumhuriyet Mah. Cumhuriyet İşh. 26/E Melikgazi Kayseri

    Telefon: 0(352) 222 35 64

    Hizmetlerimiz

    • İfraz Tevhid Parselasyon
    • Yapı Aplikasyon Projesi
    • Zemin Tespit Tutanağı
    Eloğlu Harita tarafından geliştirilmektedir. Copyright © 2005-2024