HKMO Logo

Eloğlu Harita Blog

Tapuda cins değişikliği yaptırmak için izlenecek yol

27 Eylül 2018

Bu yazıda yapısız iken yapılı hale gelen, Yapı Kullanma İzin belgesi ilgili belediyesi tarafından verilmiş taşınmazların cins değişikliği işlemi anlatılmaktadır. İmar barışı kapsamında cins değişikliği yaptırmak için Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Arsa vasfında yapısız iken belediye ruhsat aşamaları tamamlanıp Yapı Kullanma İzin Belgesi aldığınız taşınmazı tapuya işletmek istediğinizde bir takım işlemler yaptırmanız gerekmektedir.


Cins Değişikliği İçin İstenen Belgeler

  • Cins değişikliği istenen taşınmazın tapusu,
  • Bu taşınmazın sahibinin ya da bu kişinin temsil etme yetkisi vermiş olduğu kişinin fotoğraflı kimlik belgesi (Yetki vermiş ise düzenleme şeklinde vekaletname),
  • Yapıya ait Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Yapı kullanma izin belgesinin bulunmaması durumunda ilgili Belediye ya da Valilik tarafından alınan ve işlemin yapılmasına bir sakınca bulunmadığını gösteren resmi yazı,
  • Taşınmaz sahibinin ya da hissedarlarının vesikalık resmi (1 Adet)
  • Harita Mühendisi tarafından hazırlanmış ilgili belediyesi tarafından onaylanmış kat irtifaklı yapılar için Röperli Kroki, kat irtifakı bulunmayan yapılar için Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planı

Cins değişikliği işlemi Tapu Kadastro Genle Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2010/4 sayılı "Talebe Bağlı Olarak Yapılan Değişiklik İşlemleri Hakkında Genelge"  'nin 24. maddesi doğrultusunda yapılmaktadır. Ekler bölümünde Ek-1 olarak indirilebilir.

 

Röperli Kroki Hazırlanması

Kat irtifakı bulunan yapılar için tapuda cins değişikliği yaptırmak istediğinizde bir harita mühendisi tarafından röperli kroki hazırlanması gerekmektedir.


Röperli Kroki; Yapının yerindeki ölçümü yapılarak ve yapı etrafındaki sabit noktalardan röperlenerek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün belirlediği formatta hazırlanmaktadır.


Harita Mühendisi tarafından röperli kroki hazırlandıktan sonra ilgili belediyesi tarafından onaylatılarak 3 nüsha halinde ve kadastronun istediği yukarıda belirtilen diğer belgelerle birlikte kadastroya müracaat edilir. Röperli Kroki örneğini Ek-2 de görebilirsiniz.


Vaziyet ve Bağımsız Bölüm Planı

Kat irtifakı kurulmamış yapılar için tapuda cins değişikliği yaptırmak istediğinizde bir harita mühendisi tarafından Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planı hazırlanması gerekmektedir.


Vaziyet Planı; Yapının yerindeki ölçümü yapılarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen formatta hazırlanır. Ek-3


Bağımsız Bölüm Planı; Onaylı mimari projesindeki değerler kullanılarak yine harita mühendisi tarafından hazırlanır. Varsa bodrum kat, zemin kat ve normal kat planları ayrı ayrı hazırlanarak katlardaki mevcut kullanım alanları belirlenir. Ek-4


Hazırlanan Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm planı ilgili belediyesinden onaylatıldıktan sonra 3 nüsha halinde kadastronun istediği belgelerle birleştirilerek Kadastro Müdürlüğüne müracaat edilir.


Cins Değişikliği Beyannamesi

Kadastro Müdürlüğünde yapılan evrak ve teknik kontrol sonrası sorun çıkmaması durumunda yapının eski cinsinden yeni cinsine dönüşümünü belirten beyanname hazırlanarak bir üst yazı ile tapuya yönlendirilir. Cins Değişikliği Beyannamesi Ek-5 de görülebilir.


Beyannameye göre tapuda yapılacak işlemler sonrası kat irtifaklı yerler için her bağımsız bölüme ayrı ayrı, kat irtifaksız yerler için ana taşınmazı belirten tek bir tapu çıkarak mesken işlemleri tamamlanmış olacaktır.


    Dosya Ekleri

    Ek-1
    2010-4 Sayılı Talebe Bağlı Değişiklikler Hakkında
    2010-4 Sayıl...
    866 indirme İNDİR
    Ek-2
    Röperli Kroki Örneği
    Röperli Krok...
    724 indirme İNDİR
    Ek-3
    Vaziyet Planı Örneği
    Vaziyet Plan...
    699 indirme İNDİR
    Ek-4
    Bağımsız Bölüm Planı Örneği
    Bağımsız Böl...
    670 indirme İNDİR
    Ek-5
    Dins Değişikliği Beyannemasi Örneği
    Dins Değişik...
    1268 indirme İNDİR
    Beğen
    Bu paylaşımı 0 kişi beğendi
     
    Vaziyet Planı Bağımsız Bölüm Planı Röperli Kroki Cins Değşikliği

    17 Ocak 2024

    TAPUDA CİNS DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMİ YAPMAK İÇİN BİNANIN ONAYLI MİMARİ PROJESİNİN HAZIRLANACAK EVRAKLAR ARASINDA TAPUYA GÖNDERİLMESİ GEREKİYOR MU

     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 17 Ocak 2024

      Merhabalar

      Belediyeden mesken ruhsatı alınmış ise bir harita mühendisi tarafından hazırlanacak yapı aplikasyon projesi ve mesken ruhsatınızla birlikte kadastro müdürlüğüne müracaat etmeniz yeterlidir. 

      Mimari projenin gönderilmesi gerekmiyor. Birden çok bağımsız bölüm var ve kat irtifakı da kurmanız gerekiyorsa o zaman kat irtifak projesi çizilip tapuya belediye üzerinden gönderilmesi gerekecektir.

      Beğen
      0
    25 Temmuz 2023

    Merhaba, bizim arsa tapulu 5 katli binamız var. 50 yıllık bir bina. Dedem vefat ettikten sonra hissedarlari biziz. Şimdi ortaklardan birinin icracilari şerh koydurmus onun hissesine ve dava açmış. Bizim hisselerimizde davaya girdi kat irtifakı yaptirmadigimiz için. Şimdi bu serhli halde tapuda cins değişikliği yaptirabilir miyiz? Teşekkürler. 

     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 29 Ağustos 2023

      Merhabalar

      Dosyanız tapu müdürlüğüne ulaştığında icra koyan kurumdan tapu müdürlüğü görüş ister. İlgili kurum işlemin yapılması yönünde olumlu görüş bildirmesi durumunda işlemleri yaparak tescil edecektir.

      Beğen
      0
    06 Ocak 2023

    kolay gelsin,3 kat kagir bina ve arsası (bodrumlu)

    toplam 2 daire 2 dükkan ve bodrum var.bina da.

    2 hissedarız benim payım2/3 diğeri 1/3.

    aramızda rızai taksim sözleşmesi yaptık.cins tahsisi her daire dükkan ve bodrum için ayrı mı yapılır,yoksa daire bodrumlu yapılacak bilgi verebilirmisiniz

     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
    • Eloğlu Harita 10 Temmuz 2023

      Merhabalar

      Yapılacak yapı ruhsatlı bir yapı oluyor ise kat irtifakı kurarak paylaştığınız şekilde münferit tapularınızı alabilirsiniz.

      Beğen
      0
    Sayfa: 1/4
    Sonraki
    Bu Konuda Soru Sor
     Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.

     

    ELOĞLU HARİTA EMLAK

    Cumhuriyet Mah. Cumhuriyet İşh. 26/E Melikgazi Kayseri

    Telefon: 0(352) 222 35 64

    Hizmetlerimiz

    • İfraz Tevhid Parselasyon
    • Yapı Aplikasyon Projesi
    • Zemin Tespit Tutanağı
    Eloğlu Harita tarafından geliştirilmektedir. Copyright © 2005-2024