HKMO Logo

Eloğlu Harita Blog

Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler?

25 Eylül 2018

İmar barışına müracaatınızı yaptınız ve yapı kayıt belgenizi aldınız. Yapı kayıt belgenizi aldığınızda yapınızı ruhsatlandırmış  oluyorsunuz. Sonraki aşamada yapınızı tapuya tescil etmeniz gerekiyor.


Yapı Kayıt Belgesi Aldığınız Yapınızı Tapuya Tescil Ettirmek İçin İzlemeniz Gereken Yol

  • Zemin Tespit Tutanağı Hazırlatmak
  • Birden çok bağımsız bölüm bulunan yapı ise Kat İrtifak projesi hazırlatmak
  • Kat irtifak projesi varsa bina yönetim planı hazırlatmak
  • Deprem sigortası yaptırmak
  • Tapuya Müracaat etmek

Öncelikle bir Harita Mühendisi ile görüşerek Yapı Kayıt Belgenizin ön incelemesini yaptırmanız gerekmektedir. Üzerine yapı yaptığınız taşınmazın yola, yeşil alana kamusal alana terki olması durumunda bu sorunun giderilip sonrasında tapuya müracaat etmeniz gerekecektir.


Yerinde yapılan ölçümler sonucu bir sorun olmaması durumunda Zemin tespit Tutanağı Ek-1 dosyasını hazırlayarak ilçe Tapu Müdürlüğüne, bir sorun tespit edilmesi durumunda Zemin Tespit Tutanağı Ek-2 dosyasını hazırlayarak İl Çevre Şehircilik Müdürlüğüne yönlendirecektir.


Harita Mühendisi tarafından istenecek belgeler

  • Yapı Kayıt Belgesi
  • Tapu Fotokopisi
  • Kimlik Fotokopisi

Zemin Tespit Tutanağı Hazırlatmak

Aşağıda Zemin Tespit Tutanağı Ek-1 dosyası örneği görülebilir. Ekler kısmında Ek-1 ve Ek-2 örneklerini PDF formatında indirebilirsiniz.

Harita Mühendisi ilk olarak yapının bulunduğu parselin imar durumunu inceleyerek imar planına göre terklerinin olup olmadığını tespit edecektir.

İmar planına göre terki olan parsel için terkler yapılmadan yapının tapuya tescil işlemi yapılamamaktadır. Bu noktada size yapmanız gereken konusunda bilgi verecektir.


İmar planı bulunmayan yerlerde herhangi bir terkten bahsedilemeyeceği için zemin tespit tutanağının hazırlanmasına engel bir durum ortaya çıkmayacaktır.


Zemin tespit tutanağı hazırlanması aşamasında binanın yerinde ölçümü yapılarak Yapı Kayıt Belgesinde belirttiğiniz alan ile yerinde yapılan ölçüm sonucu hesaplanan bina alanı karşılaştırması yapılacaktır.


Yapı Kayıt Belgesinde belirttiğiniz alan Harita Mühendisi tarafından hesaplanan alandan küçük olması durumunda yanlış ve eksik beyanda bulunduğunuz için Yapı kayıt belgenizin geçerliliği kaybolacaktır. Harita Mühendisinin hazırlayacağı Zemin tespit Tutanağı Ek-2 dosyası ile birlikte İl Çevre Şehircilik Müdürlüğüne giderek ilave ücreti ödedikten sonra gerekli düzeltmeleri yaptırarak işleminize devam edebileceksiniz.


Zemin tespit tutanağını hazırlayan Harita Mühendisi yapı sahibi kadar yapılan işlemden hukuken sorumludur.


Zemin Tespit Tutanağı Hazırlandıktan Sonra Yapılacak İşlemler

Zemin tespit tutanağı hazırlandıktan sonra dosyanın Kadastroda teknik kontrollerinin yaptırılarak onaylatılması gerekmektedir.


Kadastro Dosyası İçeriği

  • Kimlik Fotokopisi
  • Yapı Kayıt Belgesi
  • Zemin tespit Tutanağı
  • Harita Mühendisi ile Tapu maliki arasında yapılan Tip-4 Sözleşme
  • Tapu maliki adına sözleşmede geçen rakam kadar ibraz edilmiş fatura
  • Damga vergisi makbuzu

Tip-4 sözleşme Harita Kadastro Mühendisleri odası sitesinden ücreti karşılığı temin edilmektedir. Sözleme üzerine yazılacak işlem ücreti ve kesilen fatura bedeli yine HKMO tarafından yayınlanan Mühendislik Hizmetleri Ücret Cetveline göre hesaplanmaktadır. 


Harita Mühendisi tarafından yapılacak işlemlerin ücretini Zemin tespit Tutanağı Ücreti Hesapla bağlantısına tıklayarak hesaplayabilirsiniz.


Kadastro Müdürlüğü Süreci

Dosya iki nüsha halinde hazırlanarak kadastro müdürlüğüne intikal ettirilir. Ön evrak incelemesi sonrası dosyanın kontrollük işlemleri ve belge bedeli harçları hesaplanarak dosyanın girişi yaptırılır.


Harçların yatırılması sonrası teknik kontrol yapılarak (parsel köşe koordinatları ve dosyanın hazırlanma formatı) bir sorun çıkmaması durumunda dosya onaylanarak Tapuya gitmek üzere bir üst yazı ile birlikte Harita Mühendisine teslim edilir.


Tapu Müdürlüğü Süreci

Harita Mühendisi onaylı Zemin tespit Tutanağı Ek-1 dosyası ve tapuya yazılmış üst yazı ile birlikte dosyayı tapu malikine teslim ederek tapuya yönlendirir.


Tapu Dosyası İçeriği

  • Kadastro Müdürlüğü tarafından yazılmış üst yazı (Dijital olarak da gönderilebilir)
  • Onaylı Zemin tespit Tutanağı Ek-1 evrakı
  • Deprem Sigortası
  • Tapu malikinin kimliği
  • Yapı Kayıt Belge bedeli kadar yapılmış ikinci bir ödemeye ait makbuz *
  • Kat mülkiyeti olan yerlerde Kat irtifak projesi ve Yönetim Planı (Ek-3' de indirilebilir)

* Yapı Kayıt Belgesi almak için ödediğiniz ücretin aynısı tutarda ücreti yapının tapuya tescil edilmesi aşamasında bir kez daha yatırmanız gerekmektedir.


Eloğlu Harita Mühendislik olarak Yapı Kayıt belgeniz ile birlikte ofisimizi ziyaret ettiğinizde ücretsiz ön inceleme yaparak gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz.

Dosya Ekleri

Ek-1
Zemin Tespit Tutanağı
Zemin Tespit...
1541 indirme İNDİR
Ek-2
Zemin tespit Tutanağı Ek -2 Örneği
Zemin tespit...
1021 indirme İNDİR
Ek-3
Kat Mülkiyetli Yapılar İçin Bina Yönetim Planı
Kat Mülkiyet...
1565 indirme İNDİR
Beğen
Bu paylaşımı 6 kişi beğendi
 
Yapı Kayıt Belgesi İmar Barışı İmar Affı Tapuya Tescil Cins Değişikliği

07 Ekim 2020

merhaba sayın yetkılıler ımar barışında yapı kayıt belgedını aldıktan sonra tapuyu almanın bellı bır suresı varmı

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 07 Ekim 2020

    Merhabalar

    Yapı kayıt belgenizi aldığınızda söz konusu yapıyı ruhsatlandırmış oluyorsunuz. Tapuda tescil işlemi yaptırmak için süre kısıtlaması bukunmamaktadır.

    Beğen
    Bu yorumu 1 kişi beğendi
    1
  • Gökhan 31 Ekim 2020 

    @Eloğlu Harita yorumuna yanıt olarak

    Merhabalar.

    Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra elektrik  su  doğalgaz abonesi almak için belirli bir süre kısıtlaması varmi

    Beğen
    0
  • Eloğlu Harita 10 Nisan 2021

    @Gökhan yorumuna yanıt olarak

    Herhangi bir süre kısıtlaması yoktur. Dilediğiniz zaman müracaatta bulunabilirsiniz.

    Beğen
    0
28 Ağustos 2020

iyi gunler yapi kayit belgesini aldim daha tapu icin muracat etmedim oldugumuz bolgeye kentsel donusum gelmis ben simdi gitsem tapu islemlerimi yapabilirmiyim bilgi verirseniz sevinirim.

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 28 Ağustos 2020

    Merhabalar

    Kentsel dönüşüm işlemi sırasında tapu üzerinde herhangi bir şerh konulmamışsa ve yapı kayıt belgesi aldığınız yapı tapuya işletilmek için uygunsa tapuya tescil işlemini yaptırabilirsiniz.


    Bunun için yapınızın bulunduğu bölgede bir harita mühendisi ile görüşerek yapınızı ve arsasını incelemesi gerekmeektedir.


    Beğen
    0
08 Ağustos 2020

Merhabalar. Parsellenmiş arsa içerisinde imar affından yararlanılarak kullanılan 21m2 konteyner bulunmakta. Bu arsayı satın aldığım taktirde içindeki konteynere ek konteyner ya da yanına ve önüne ek çıkıntı(sundurma) ekleyebilir miyim? Eklediğim taktirde yeni yapı kayıt belgesi mi almam gerekli?

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 08 Ağustos 2020

    Merhabalar

    Yapı Kayıt Belgeleri 31.12.2017 öncesi yapılmış imara uygun olmayan yapılar için alınabilmektedir. Bu tarihten sonrasında yapacağınız her imalat kaçak durumunda olacaktır. 

    Haliyle yapı kayıt belgeniz sadece konteyner için geçerlidir. ilave şeyler yapmanız durumunda ilgili belediyesinden ruhsat almanız gerekmektedir. Bildiğiniz üzere imar barışına müracaatlar bitmiştir ve yeni başvuru yapılamamaktadır.

    Beğen
    Bu yorumu 1 kişi beğendi
    1
08 Ağustos 2020

Sayin yetkili selamlar;

Benim 1400 metrekare arsa alani uzerinde 950 mettrkare toplam yapi alani ve knjut bagimsiz  bolum sayisi 7 olan yapi kayitli arsam var. Bu arsanin tapusunu aldiktan sonra uzerindeki konutlari/gecekondu yapilarini yikip yeni bir bina yapmam ve tapu almam mumkun mudur?

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 08 Ağustos 2020

    Merhabalar

    Yapı kayıt belgeleri 2018 yılından önce yapılmış mevcut yapıları ruhsatlandırmak için alınan belgelerdir. Mevcut yapılar yıkıldığında alınmış olan yapı kayıt belgelerinin geçerliliği kaybolacaktır.

    Yıkılan yapıların yerine yenilerini yapmak istenildiğinde ilgili belediyesinden ruhsat yeni ruhsat alınarak ancak yapı yapılabilecektir.

    Beğen
    0
06 Ağustos 2020

Merhaba Babamın yapı kayıt formu cep telefonuna geldi ama biz onu kagıta aktarmaya babam öldü para yatırdışına dair makbuzları başka elimizde hiçbir belge yok ama oğlum ve ben babamın e devletinde o  onayı formu olumlu şekilde gördük şimdi gerek belediyeden gerekse şehırsızı bakanlığından belgeye ulaşamıyoruz binamız kaçak görünüyor ne yapalım

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 07 Ağustos 2020

    Merhabalar

    Yapı kayıt belgesi şahıslar adına değil yapılar adına çıkmaktadır. Haliyle siz imar barışına müracaat etmiş ve ödemenizi müteakip yapı kayıt belgesi çıkmış ise artık yapınız kaçak yapı olmaktan çıkmıştır.

    Babanızın e-devlet şifresi ile giriş yapabiliyor musunuz? Eğer giriş yapılabiliyor ise "imar barışı" diye arattığınızda yapı kayıt belgenize oradan ulaşabilirsiniz.

    Beğen
    0
Önceki
Sayfa: 3/20
Sonraki
Bu Konuda Soru Sor
 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.

 

ELOĞLU HARİTA EMLAK

Cumhuriyet Mah. Cumhuriyet İşh. 26/E Melikgazi Kayseri

Telefon: 0(352) 222 35 64

Hizmetlerimiz

  • İfraz Tevhid Parselasyon
  • Yapı Aplikasyon Projesi
  • Zemin Tespit Tutanağı
Eloğlu Harita tarafından geliştirilmektedir. Copyright © 2005-2024