HKMO Logo

Eloğlu Harita Blog

Yapı Kayıt Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler?

25 Eylül 2018

İmar barışına müracaatınızı yaptınız ve yapı kayıt belgenizi aldınız. Yapı kayıt belgenizi aldığınızda yapınızı ruhsatlandırmış  oluyorsunuz. Sonraki aşamada yapınızı tapuya tescil etmeniz gerekiyor.


Yapı Kayıt Belgesi Aldığınız Yapınızı Tapuya Tescil Ettirmek İçin İzlemeniz Gereken Yol

  • Zemin Tespit Tutanağı Hazırlatmak
  • Birden çok bağımsız bölüm bulunan yapı ise Kat İrtifak projesi hazırlatmak
  • Kat irtifak projesi varsa bina yönetim planı hazırlatmak
  • Deprem sigortası yaptırmak
  • Tapuya Müracaat etmek

Öncelikle bir Harita Mühendisi ile görüşerek Yapı Kayıt Belgenizin ön incelemesini yaptırmanız gerekmektedir. Üzerine yapı yaptığınız taşınmazın yola, yeşil alana kamusal alana terki olması durumunda bu sorunun giderilip sonrasında tapuya müracaat etmeniz gerekecektir.


Yerinde yapılan ölçümler sonucu bir sorun olmaması durumunda Zemin tespit Tutanağı Ek-1 dosyasını hazırlayarak ilçe Tapu Müdürlüğüne, bir sorun tespit edilmesi durumunda Zemin Tespit Tutanağı Ek-2 dosyasını hazırlayarak İl Çevre Şehircilik Müdürlüğüne yönlendirecektir.


Harita Mühendisi tarafından istenecek belgeler

  • Yapı Kayıt Belgesi
  • Tapu Fotokopisi
  • Kimlik Fotokopisi

Zemin Tespit Tutanağı Hazırlatmak

Aşağıda Zemin Tespit Tutanağı Ek-1 dosyası örneği görülebilir. Ekler kısmında Ek-1 ve Ek-2 örneklerini PDF formatında indirebilirsiniz.

Harita Mühendisi ilk olarak yapının bulunduğu parselin imar durumunu inceleyerek imar planına göre terklerinin olup olmadığını tespit edecektir.

İmar planına göre terki olan parsel için terkler yapılmadan yapının tapuya tescil işlemi yapılamamaktadır. Bu noktada size yapmanız gereken konusunda bilgi verecektir.


İmar planı bulunmayan yerlerde herhangi bir terkten bahsedilemeyeceği için zemin tespit tutanağının hazırlanmasına engel bir durum ortaya çıkmayacaktır.


Zemin tespit tutanağı hazırlanması aşamasında binanın yerinde ölçümü yapılarak Yapı Kayıt Belgesinde belirttiğiniz alan ile yerinde yapılan ölçüm sonucu hesaplanan bina alanı karşılaştırması yapılacaktır.


Yapı Kayıt Belgesinde belirttiğiniz alan Harita Mühendisi tarafından hesaplanan alandan küçük olması durumunda yanlış ve eksik beyanda bulunduğunuz için Yapı kayıt belgenizin geçerliliği kaybolacaktır. Harita Mühendisinin hazırlayacağı Zemin tespit Tutanağı Ek-2 dosyası ile birlikte İl Çevre Şehircilik Müdürlüğüne giderek ilave ücreti ödedikten sonra gerekli düzeltmeleri yaptırarak işleminize devam edebileceksiniz.


Zemin tespit tutanağını hazırlayan Harita Mühendisi yapı sahibi kadar yapılan işlemden hukuken sorumludur.


Zemin Tespit Tutanağı Hazırlandıktan Sonra Yapılacak İşlemler

Zemin tespit tutanağı hazırlandıktan sonra dosyanın Kadastroda teknik kontrollerinin yaptırılarak onaylatılması gerekmektedir.


Kadastro Dosyası İçeriği

  • Kimlik Fotokopisi
  • Yapı Kayıt Belgesi
  • Zemin tespit Tutanağı
  • Harita Mühendisi ile Tapu maliki arasında yapılan Tip-4 Sözleşme
  • Tapu maliki adına sözleşmede geçen rakam kadar ibraz edilmiş fatura
  • Damga vergisi makbuzu

Tip-4 sözleşme Harita Kadastro Mühendisleri odası sitesinden ücreti karşılığı temin edilmektedir. Sözleme üzerine yazılacak işlem ücreti ve kesilen fatura bedeli yine HKMO tarafından yayınlanan Mühendislik Hizmetleri Ücret Cetveline göre hesaplanmaktadır. 


Harita Mühendisi tarafından yapılacak işlemlerin ücretini Zemin tespit Tutanağı Ücreti Hesapla bağlantısına tıklayarak hesaplayabilirsiniz.


Kadastro Müdürlüğü Süreci

Dosya iki nüsha halinde hazırlanarak kadastro müdürlüğüne intikal ettirilir. Ön evrak incelemesi sonrası dosyanın kontrollük işlemleri ve belge bedeli harçları hesaplanarak dosyanın girişi yaptırılır.


Harçların yatırılması sonrası teknik kontrol yapılarak (parsel köşe koordinatları ve dosyanın hazırlanma formatı) bir sorun çıkmaması durumunda dosya onaylanarak Tapuya gitmek üzere bir üst yazı ile birlikte Harita Mühendisine teslim edilir.


Tapu Müdürlüğü Süreci

Harita Mühendisi onaylı Zemin tespit Tutanağı Ek-1 dosyası ve tapuya yazılmış üst yazı ile birlikte dosyayı tapu malikine teslim ederek tapuya yönlendirir.


Tapu Dosyası İçeriği

  • Kadastro Müdürlüğü tarafından yazılmış üst yazı (Dijital olarak da gönderilebilir)
  • Onaylı Zemin tespit Tutanağı Ek-1 evrakı
  • Deprem Sigortası
  • Tapu malikinin kimliği
  • Yapı Kayıt Belge bedeli kadar yapılmış ikinci bir ödemeye ait makbuz *
  • Kat mülkiyeti olan yerlerde Kat irtifak projesi ve Yönetim Planı (Ek-3' de indirilebilir)

* Yapı Kayıt Belgesi almak için ödediğiniz ücretin aynısı tutarda ücreti yapının tapuya tescil edilmesi aşamasında bir kez daha yatırmanız gerekmektedir.


Eloğlu Harita Mühendislik olarak Yapı Kayıt belgeniz ile birlikte ofisimizi ziyaret ettiğinizde ücretsiz ön inceleme yaparak gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz.

Dosya Ekleri

Ek-1
Zemin Tespit Tutanağı
Zemin Tespit...
1541 indirme İNDİR
Ek-2
Zemin tespit Tutanağı Ek -2 Örneği
Zemin tespit...
1021 indirme İNDİR
Ek-3
Kat Mülkiyetli Yapılar İçin Bina Yönetim Planı
Kat Mülkiyet...
1565 indirme İNDİR
Beğen
Bu paylaşımı 6 kişi beğendi
 
Yapı Kayıt Belgesi İmar Barışı İmar Affı Tapuya Tescil Cins Değişikliği

27 Aralık 2022

Mrh

Bir ev alma niyetimiz var Allah izin verise bazı satılık ev ilanlarının tapu durumunda kat irtifaklı yazıyor bu durumdaki bir daire yada müstakil ev alınır mı? 

İçinde oturan kişiyle konuşuyorum ben yaklaşık 20-25 yıldır oturuyorum bir sorun olması diyorlar. 

Birde alacağımız arsa ilanlarının bazısında kadastro yoluna cephedir yazıyor bu ne demek? 

Alacağımız daire yada arsayı almadan önce en sağlıklı bilgiyi Tapuda mı Milli emlak mı belediye mi kadastro mu emlak avukatı mı kimin verdiği bilgiye güvenerek almamız gerekiyor. 

Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. 



 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 27 Aralık 2022

    Merhabalar

    Tapuda kat irtifakı yazan bir daire belediyeden ruhsat alınarak başlanmış ancak mesken işlemleri tamamlanmamış bir daire anlamındadır. Kat irtifakı yazan yerde kat mülkiyeti yazan tapular her işlemi tamamlanmış daire tapularıdır.


    İmar uygulaması görmemiş parsellerin bazılarının yolu olmayabiliyor. Kadastro yoluna cephe ibaresi kadastro planlarında yolu vardır anlamına gelmektedir.


    Arsa almak için bir harita mühendisi ile görüşmenizde daire almak içinde belediyeden mimari projesi ve ruhsat sorgulaması yapmanızda fayda vardır.


    Beğen
    0
  • MELTEM 28 Aralık 2022 

    @Eloğlu Harita yorumuna yanıt olarak

    Cevabını için teşekkür ederim. 

    Tapuda kat irtifakı yazan bir daire belediyeden ruhsat alınarak başlanmış ancak mesken işlemleri tamamlanmamış bir daire anlamındadır. Bunu biliyorum fakat mesken işlemleri tamamlanmamış demek ne demek? 

    Bu dairenin sahibi kat irtifaklı şekilde 20-25 yıldır oturuyormuş bir sorun olmadı diyor bu daireyi ben alırsam bu şekilde bende otursam bir sorun olur mu? 

    Alım satım sırasında bir sorun olur mu? 

    Kat İryifakından kat mülkiyetşne geçmesi için benim bir başvuru falan yapmam mı gerek? O

    Bu soruların cevabına çok ihtiyacım var. 

    Emeğimiz için teşekkür ederim. 

    Beğen
    0
06 Aralık 2022

Selamlar Silivri'de 8 dönumluk tarlamizin üzerindeki 3 katl villa ve müştemilat için yapı kayıt belgesi almişiz villa için arsa alanı:7620metrekare içinde toplam yapı alani536 metre kare diyor müştemilat içinse 500 metrekare arsada  79 metrekare yapı alanı yazıyor . Bu işlemleri takip eden arkadaş abime demişki belediyeye yol için Terkler yapılacak  ön cephe ve arka cepheden Birer metre  ve belediye henüz bu Terkler talebinde bulunup işlemi tamamlamadigi için bu yapı kayıtları yeni tapuya yansitamiyoruz yapı kayıtlar Aralık 2018 yılında yapılmış bu doğrumudur belediye Türkleri ne zaman alırsa o zaman tapumuza işleyebilir miyiz biri dedi ki yapı kayıt yapıldıktan hemen 1 ay içinde tapu degistirmediginiz izin artık tapuya isletemezsiniz nasıl yardımcı olup bir yol gösterebilirsiniz şimdiden teşekürler


Beğen
Bu paylaşımı 1 kişi beğendi
 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 27 Aralık 2022

    Merhabalar

    İmar planı bulunan ancak terkleri yapılmamış yerlerde tapuya yapıyı tescil etmek için öncelikle terklerin yapılması gerekmektedir.

    Bir harita mühendisinin hazırlayacağı dosyayı göre terkler yapıldıktan sonra yapıyı tapuya tescil için işlemleri başlatılabilir.

    Terk talebini belediye başlatmaz, siz bir doya hazırlatarak kendiniz talep etmeniz gerekmektedir.

    Yapı kayıt belgeleri 2018 yılından önce yapılmış yapılar için geçerlidir, tapuya işletilmesi için de herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır, 5 yıl sonrada bu işlemi yapbilirsinz.

    Beğen
    0
06 Eylül 2022

Merhaba rahmetli dedemin üstüne çıkartılmış yapı kayıt belgesi var. Yalnız bu yapının üstüne iki kat çıkılmış evler var, haliyle tapusuz. Bu evlerin tapularını alabilmemiz için neler yapılması gerekiyor? Rica etsem.

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 08 Eylül 2022

    Merhabalar

    Dedenizin üzerine olan yapı kayıt belgesinin öncelikli olarak varisler adına geçmesi gerekmektedir. Bunun için il çevre şehircilik müdürlüğüne müracaat edilebilir. 


    Dedeniz tek katlı iken yapı kayıt belgesi çıkarmış ve sonradan üzerine iki kat daha çıkılmış ise sadece zemin kat için tapuda işlem yapabilirsiniz. Diğer katlar kaçak olmaya devam eder.


    İl Çevre şehircilik müdürlüğüne yapı kayıt belgesinin varisler adına geçmesi için müracaat edildiği aşamada yapı kayıt belgesindeki toplam inşaat alanını artıracak şekilde diğer katları da dahil ederek yapı kayıt belgesi güncellenebilir ise tüm katlar için tapuda işlem yapılabilir hale gelecektir.


    Öncelikle yapı kayıt belgesinin varisler adına geçmesini sağlamanız gerekiyor sonrasında şehrinizde bulunan bir harita mühendisine tapunuz ve yeni yapı kayıt belgenizle giderek teknik incelemenizi yaptırmanız gerekmektedir.

    Beğen
    Bu yorumu 1 kişi beğendi
    1
  • İlke 08 Eylül 2022 

    @Eloğlu Harita yorumuna yanıt olarak

    Yapı Kayıt Belgesine zemin katla birlikte üstündeki iki katta dahil edilmek üzere ölçü verilmiş. Ozaman direk Haritacılarla görüşmemiz gerekiyor öyle mi?
    Beğen
    0
23 Nisan 2022

5 katlı bir ev yaptık imar barışından önce ve imar barışı çıkınca arsa babamın üstüne olduğu için imar barışına o başvurdu ve tüm katların yapı kayıt belgesini kendi adına çılartmış. 

Şimdi biz kardeşler olarak kendi adımıza kat mülkiyet tapusu çıkarmadan yapı kayıt belgesi devir satışı yaptırmak istiyoruz. 

Yani babam bize tek tek yapı kayıt belgeli dairelerimizi devir edebilir mi?

Bu konuda yardımcı olur musunuz. 

Kat irtifak tapusu için demiyorum. Yapı kayıt belgeli devir satış işlemini gerçekleştirebilir miyiz. 


 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 23 Nisan 2022

    Merhabalar

    Yapı kayıt belgesi yapılar için alınan ruhsattır. Devredilmesi mümkün değildir, ancak yapının devredilmesi ile hakları yeni alıcısına geçer.

    Burada yapilmasi gereken kat irtifakı ve sonrasında her daire için kat mülkiyeti tapusu çıkarildiktan sonra satısınin yapilmasi ile işlem neticelendirilir. Dairenin tapu devri yapılmadan yapi kayıt belgesi devredilemez.

    Beğen
    0
13 Kasım 2021

50 m apart bir dairenin yapı kayıt belgesi mevcut tapu çıkartmak için evi satın alırken nelere dikkat etmemiz gerek? Birden fazla aparttan sadece birini ala ağız bunun için de kat irtifakı projesi gerekli mi? Bu projeyi nereden nasıl temin edebiliriz? 

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 13 Kasım 2021

    Merhabalar

    Bir parsel içinde ruhsatlı olarak yapılmış birden fazla yapı olması durumunda yatay kat irtifakının kurulu olduğu bir kat irtifak projesi ilgili belediyesinde ve tapu müdürlüğünde bulunur. 

    Kat irtifak projesinde yapılar için blok ismi verilmiş olmalıdır. A blok, B blok vb. Bloklarda birden fazla bağımsız bölüm var ise her bağımsız bölüm için de bağımsız bölüm numarası tanımlanmıştır.. Aynı şekilde kat irtifak tapularında da bu blok isimleri ve varsa bağımsız bölüm numarası yazmaktadır. Satın alacağınız apart daire tapusunda yazan blok ve bağımsız bölüm numarasının kat irtifak projesi ile karşılaştırılarak proje üzerinde size gösterilen yer olup olmadığı teyit edilerek satın alınmalıdır.

    İnşaat ruhsatı alınmış bir yer için yapı kayıt belgesi alınmasına gerek olmayıp işlemler ruhsat üzerinden devam edebilirdi. Yapı kayıt belgesi alınmış ise mesken almaya engel bir durum söz konusu olabilir. Bu noktada da bir araştırma yapmanızı öneririz.

    Beğen
    0
Sayfa: 1/20
Sonraki
Bu Konuda Soru Sor
 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.

 

ELOĞLU HARİTA EMLAK

Cumhuriyet Mah. Cumhuriyet İşh. 26/E Melikgazi Kayseri

Telefon: 0(352) 222 35 64

Hizmetlerimiz

  • İfraz Tevhid Parselasyon
  • Yapı Aplikasyon Projesi
  • Zemin Tespit Tutanağı
Eloğlu Harita tarafından geliştirilmektedir. Copyright © 2005-2024