HKMO Logo

Eloğlu Harita Blog

İmar Barışı (Yapı Kayıt Belge Bedeli) Hesaplama

24 Eylül 2018

İmar kanununun geçici 16. maddesine göre ruhsatsız yapıların ruhsatlandırılması amacı ile Yapı Kayıt Belgesi alınabilmektedir.


Yapı Kayıt Belgesi almak için devlete ödenecek harç miktarını  aşağıdaki formu kullanarak hesaplayabilirsiniz.


İmar Barışı Harç Hesaplaması
 
 

Hesapla
Tüm alanları doldurarak hesapla butonuna tıklayınız

Yapı Kayıt Belgesi için devlete ödenecek belge bedelinin hesaplanması şu şekilde yapılmaktadır.

Arsanın tapu alanı ile arsanın rayiç birim değeri çarpılarak arsa maliyeti hesaplanmaktadır. Yapının toplam inşaat alanı yapı sınıfında ki birim m2 değeri ile çarpılarak İnşaat maliyeti hesaplanmaktadır.

Arsa maliyeti ve inşaat maliyetinin toplamı toplam inşaat maliyetini vermektedir. Konutlar için toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 oranında, ticari yapılar için yüzde 5 oranında yapı kayıt belge bedeli ücreti hesaplanmaktadır.

Daha net fiyat hesaplamak için Çevre Şehircilik Bakanlığı Hesaplama Modülünü kullanabilirsiniz.


Önemli Not:

Yapı Kayıt Belgesini aldıktan sonra işlemin ikinci safhası olan Tapuya tescil işlemi de yapılmak istenirse Yapı Kayıt Belgesi almak için ödediğiniz ücretin aynısı tutarında bir kez daha ödeme yapmanız istenecektir.

Beğen
Bu paylaşımı 3 kişi beğendi
 
Yapı Kayıt Belgesi İmar Barışı imar barışı hesaplama imar affı 2018

08 Mart 2023

20.000 arsa nın içine dublex ev yaptık ilk katı 140 metrekare 2.katıda 140 metre kare yapı kayıt belgesi için ne kadar öderiz

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 10 Temmuz 2023

    Merhabalar

    Yapı kayıt belgesi 2018 yılı öncesi yapılar için 2020 yılına kadar geçerli idi. Yeni yaptığınız yapılar için imar barışından faydalanamazsınız.


    Beğen
    0
29 Şubat 2020

İmar barışı yapı kayıt belgesinde metrekare düzeltme yaptık 19.02.2020günceleme yapıldı ve bunun içinde ek ödeme çıktı sistem kapalı diyor bu yüzden ödeme alınmıyor bilgi verirmisiniz teşekkürler 

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 05 Mart 2020

    Merhabalar

    Size gelen SMS deki başvuru numarası ile bankaya gittiğinizde ödeme yapabilmeniz gerekiyor. Farklı bir durum var ise il çevre şehircilik müdürlüğüne müracaat etmenizi öneririz.

    Beğen
    0
05 Kasım 2019

Merhabalar,

Tapuya tescil işlemini yaptırırken yapı kayıt belgesi alırken ödediğiniz tutarın aynısını bir kez daha ödememiz konusu ile ilgili;

3 Katlı ve tamamı iskanlı konut olan binamızda dubleks kat tapu ayrıştırma için "YAPI KAYIT BELGESİ" aldık. Arsa Emlak değeri + Yapı yaklaşık maliyetinin %3 karşılığı olarak yaklaşık 180.000,-TL ödeme yaptık.

Şimdi Ayrıştırılmış tapu almak için bu bedelin aynısını yeniden mi ödememiz gerekiyor. Bunu gösterir yasa/düzenleme maddesini yazar mısınız bana?

Ayrıca da tapu harcı olarak yaklaşık 35.000 TL daha isteniyor.

Şimdiden teşekkür ederim.

saygılarımla,

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 05 Kasım 2019

    İmar barışı iki aşamadan oluşmaktadır, ilk aşama yapınızın ruhsatlandırılması ikinci aşama tapuya tescil aşamasıdır. Ayrıştırılmış tapu almak için tapuya müracaat ettiğinizde ödediğiniz ilk tutarın ikinci kez ödenmesi istenecektir. 

    BU ödeme işlemi 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16 ncı maddesine dayanılarak hazırlanan "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" 'ın 6. maddesinin (d) bendin de belirtilmiştir.

    Tam halini aşağıdaki bağlantının ekler bölümünden indirebilirsiniz.

    http://www.elogluharita.com/Blog/22/yapi-kayit-belgesi-nasil-alinir-nelere-dikkat-edilmeli

    Tapu harcı 35000 TL tutmayacaktır, o konuda yanlış bilgilendirildiğinizi düşünüyoruz. Mimari projenin de buna dahil edilmesi halinde ödemeniz gereken rakam 10000 TL civarında olması gerekir.

    Ayrıca ödediğinizi söylediğiniz 180000 (yüzseksenbin tl) de bize fazla geldi. bahsettiğiniz gibi tüm daireler iskanlı ve sadece dubleks katı ayırarak yeni bir bağımsız bölüm haline getirecekti iseniz muhtemelen yanlış müracaat etmiş olmalısınız.

    Kasdettiğiniz 180000 tl nin %3 ü değil ise tavsiyemiz başvurunuzun kontrolü konusunda profesyonel destek almanız. Ödemeniz gereken rakam daha düşük çıkarsa ücret iadesi yapılmaktadır. Ayrıca ikinci kez ödeyeceğiniz tutar da haliyle düşecektir.

    Saygılarımızla


    Beğen
    0
  • Recep 06 Kasım 2019 

    @Eloğlu Harita yorumuna yanıt olarak

    Tekrar Merhaba,

    mesajınız için çok teşekkür ederim.

    Hasabımızda bir hata yok diye düşünüyorum.Fenerbahçe mah. Basri dirimlili sokakta 3 katlı ev. 2 NK + 1 dublex. Tüm daireler iskanlı tapu, özel mülkiyet.

    815m2 arsa x 13.423,80TL/m2 bld rayiç bedeli ile. Tamamı 800m2, dublex ise alt 250 m2, üst 160 m2.

    Yapı kayıt belgesi için ödediğimiz ve hesap sonucu o rakam çıkıyor.


    Beğen
    0
  • Recep 06 Kasım 2019 

    Tapu harcı bedeli olarak istemem tutar da ?İFRAZ Harcı? deniyor.

    Belediya rayiç bedeli olarak dublex?e (alt ve üst aynı rakam ile) 2.358.000 x 2 = 4.716.000,- TL üzerinden hesaplanmış ve;

     ? DS ( Döner Sermaye: 320,- TL,

     ? TH-06-A (Tapu Hatcı) : 53.668,08 TL

    bu hesaplama doğru mudur?

    Beğen
    0
  • Eloğlu Harita 06 Kasım 2019

    @Recep yorumuna yanıt olarak

    İfraz harcı denilen işlem bu işlemlerin haricinde çok başka bir işlem. Eğer yapının bulunduğu parselin yola yeşil alana kamusal alana terkleri var ise o işlemleri yaptırmanız gerekir öncelikle. Haliyle rayiç değer üzerinden binde 12 gibi ifraz tevhid harcı ortaya çıkacaktır. 

    Yapılacak işlemlerinin türüne göre hangi aşamalardan geçeceği hangi harçların ödenmesi gerektiği ortaya çıkacaktır. Bulunduğunuz yerde bir harita mühendisi ile görüşmenizi öneririz..

    Beğen
    0
23 Ekim 2019

almak uzere oldugum evin sahibikayit belgesi alinmis ama proje yada mevzuat geregi bekleniyormus.muracat haziran ayi.o yuzden tapuya tescil ettirilmemis.dogruluk payi varmi

Beğen
Bu paylaşımı 1 kişi beğendi
 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 23 Ekim 2019

    Merhabalar

    Şu an yapı kayıt belgesi ile tapuya tescil işlemlerinde mevzuat yönünden engel bir durum yok. Yapı kayıt belgesini alarak bir harita mühendisi ile görüşmenizi öneririz.

    Beğen
    Bu yorumu 1 kişi beğendi
    1
23 Ekim 2019

imar barisi muracatindan ve yapi kayit belgesi ucreti odendikten ne kadar zaman sonra tapuda tescil ettirebilirz

 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.
  • Eloğlu Harita 23 Ekim 2019

    Merhabalar

    İmar barışına müracaat ettikten sonra hesaplanan bedeli ödediğinizde başvuruda bulunduğunuz yapı için yapı kayıt belgesi tahsis edilir. E-Devlet üzerinden indirebilirsiniz.

    Yapı Kayıt Belgenizi aldıktan sonra artık yapınız ruhsatlı yapı konumuna geçmiştir. Tapuya tescil ettirmek için herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Kendi durumunuza göre dilediğiniz zaman bu işlemi yaptırabilirsiniz. 

    Tapuya tescil işlemini yaptırırken yapı kayıt belgesi alırken ödediğiniz tutarın aynısını bir kez daha ödemeniz gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

    Beğen
    Bu yorumu 1 kişi beğendi
    1
Bu Konuda Soru Sor
 Yukardaki toplama sonucunu kutuya yazınız.

 

ELOĞLU HARİTA EMLAK

Cumhuriyet Mah. Cumhuriyet İşh. 26/E Melikgazi Kayseri

Telefon: 0(352) 222 35 64

Hizmetlerimiz

  • İfraz Tevhid Parselasyon
  • Yapı Aplikasyon Projesi
  • Zemin Tespit Tutanağı
Eloğlu Harita tarafından geliştirilmektedir. Copyright © 2005-2024